1970’li yıllardan itibaren çevre dostu tarım aktivitelerinin gündeme geldiğini açıklayan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy, bu uygulamaların günümüzde insan ve çevre sağlığına duyarlı toplumlardan büyük ölçüde destek gördüğünü söyledi.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Manisa Tarım İl Müdürlüğü, Aydın Tarım İl Müdürlüğü, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Aydın ve Denizli Şubeleri işbirliği ile düzenlenen “Bahçe Ürünlerinde İyi Tarım Uygulamaları” konulu bilgilendirme toplantısında konuşan Prof. Dr. Aksoy, yoğun gübre ve pestisit (Zirai kimyasal ilaç) kullanımı, bilinçsiz sulamalar gibi uygulamaların ürünlerde kimyasal kalıntılar, toprak ve gen erozyonu, çevre kirliliği ve hayvan-insan sağlığı risklerini beraberinde getirdiğini söyledi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Feyzi Önder konferans salonunda düzenlenen toplantıda iyi tarım uygulamalarının genel ilkelerinden bahseden Prof. Dr. Aksoy, “Tarımda çevre dostu teknikleri geliştirmek, yaygınlaştırmak ve sağlıklı ürün elde edebilmek için dünyada geliştirilen ve mutlak gerekli olan temel esaslar iyi tarım uygulamaları olarak tanımlanmaktadır. Amacı; çevreye ve doğaya en az zarar verecek şekilde en iyi tarımı yapma ve gıda maddeleri üreten tüm kişi ve kuruluşları, iyi tarım uygulamalarına uymaları ve desteklemeleri için bilinçlendirmek ve böylece tüketici güvenini sağlamaktır” dedi.
Bahçe ürünleri, meyve-sebze-bağ ve süs bitkileri tarımı açısından zengin olan İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli gibi üretim bölgelerinde yabancı alıcılar ve hipermarketlerin üretimde iyi tarım uygulamalarının uygulanmasını istemeye başladığını, buna bağlı olarak üreticilerin de bu uygulamayı nasıl yapacakları konusunda bilgi arayışına girdiğini kaydeden Prof.Dr.Aksoy, şöyle devam etti:“Bu konuda teknik destek ve danışmanlık talep edildiği halde ne bölgede ne de ülkemizin diğer bölgelerinde bilgileri ve gelişmeleri aktaracak yeterli teknik eleman bulunmamaktadır. Bu noktadan hareketle AB tarafından desteklenen, Türkiye İş Kurumu tarafından yönetilen ve EÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri tarafından Ege İhracatçı Birlikleri, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Bahçe Bitkileri Derneği ortaklığında yürütülen “Bahçe Ürünlerinde Çevre Dostu (İyi Tarım) Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve İş Olanağı Yaratılması İçin Ziraat Mühendislerinin Kapasitelerinin Geliştirilmesine Yönelik Eğitim Projesi” uygulamaya konmuştur.”
Söz konusu projenin çevre dostu üretim tekniklerini işsiz/çalışmakta olan ziraat mühendislerine aktararak kaliteyi arttırmak, bir yandan girişimciliği ve dışsatım potansiyelini geliştirmek amacında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aksoy, “Bu düşünceyle Açıkta Sebze Yetiştiriciliği, Meyve Yetiştiriciliği, Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliği gibi farklı modüllerde eğitim programları yürütülmüş, toplam 89 ziraat mühendisi eğitim almıştır” dedi.
Projenin ikinci ayağı olarak İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli illerinde ziraat mühendislerine yönelik olarak “Bahçe Ürünlerinde İyi Tarım Uygulamaları” konulu bilgilendirme toplantılarının düzenlendiğini açıklayan Prof. Dr. Aksoy, “Bugünkü toplantımızın ardından Şubat ayı içerisinde Denizli Halk Eğitim Merkezi, Aydın Tarım İl Müdürlüğü ve Manisa Ziraat Odası’nda seminerlerimiz devam edecek” diye konuştu.İyi tarım uygulamaları konusunun yaşamımızın bir parçası haline geldiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Bu çok güzel bir gelişme. Ziraat mühendislerimize yönelik olarak düzenlenen bu eğitim toplantılarının tarımsal üretimi ve verim artışını sağlamak açısından çok faydalı olacağına inanıyorum” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.