Biodizel Üreticileri Birliği Genel Sekreteri Tamer Afacan, TBMM Akaryakıt Kaçakçılığı Komisyonu'nun verilerine göre, ülkemizde 15 yıldır 6 milyon ton akaryakıt kaçakçılığı yapıldığını söyledi.
Bursa'da, TÜBİTAK tesislerinde yapılan toplantıda, biodizel üretimi masaya yatırıldı. Toplantıda konuşan Tamer Afacan, biodizelin tarım ürünlerinde çeşitliliği artırdığı gibi ekolojiye de faydası olduğunu bildirdi. Biodizel üretimine tarım birliklerinin ilgi gösterdiğini belirten Afacan, "Bu konuda Karadeniz Birliği yoğun çaba harcamakta. Trakya Birlik ve Marmara Birlik de araştırmalarını sürdürmekte" dedi.
Avrupa Birliği'nin 2003 yılındaki kararıyla biodizel kullanımının arttığını belirten Afacan, "AB, birlik ülkelerinde 2005'de yüzde 2, 2010'da yüzde 5.75, 2020'de yüzde 20 oranında biodizel yakıt kullanılmasını mecburi hale getirdi. Türkiye'de biodizel yakıt üreten firma sayısı 90 var. Bunlar yılda 90 bin ton biodizel imal ediyor" şeklinde konuştu.
Bu dağılım incelendiğinde sektörel bazda yağ fabrikalarının yüzde 40 ile başta olduğunu anlatan Afacan, bitkisel yağ sanayiinin ve yeni mevzuatlar sebebiyle atıl duruma dönüşen kimya-madeni yağ sanayiinin biodizele yöneldiğini ifade etti.
Öte yandan, toplantıda söz alan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Haysiyet Divan Başkanı ve Emek Yağ Genel Müdürü Ruhi Çetin, Türkiye'de bitkisel yağ açığı olduğunu, üretimin ülke ihtiyacını karşılamadığını vurgulayarak, "Türkiye'de yağlı tohum üretimi desteklenmeli, böylece ülke ihtiyacının tamamı iç piyasadan yerli üretimle karşılanır. Biodizel üretimi ülke için faydalı olacak. Bunun için ihtiyaç olan bitkisel yağ, yerli üretim artışıyla temin edilecek" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.