• BIST 9078.43
  • Altın 4033.705
  • Dolar 38.5564
  • Euro 43.6201
  • İzmir 12 °C

14 Milyon Tavuk İtlaf Edilecek

14 Milyon Tavuk İtlaf Edilecek
Kuş gribi nedeniyle büyük kan kaybeden kanatlı sektörüne destek için hükümet kesenin ağzını açtı. Buna göre entegre tesislerde yumurtalık tavukların ekonomik ömrünü tamamlayanlarının tamamı hemen itlaf edilecek,

Kuş gribi nedeniyle büyük kan kaybeden kanatlı sektörüne destek için hükümet kesenin ağzını açtı. Buna göre entegre tesislerde yumurtalık tavukların ekonomik ömrünü tamamlayanlarının tamamı hemen itlaf edilecek, üreticilere vergi, elektrik borcu, kredi borcuna erteleme olanağı sağlanacak. Hükümet'in kanatlı sektörüyle vardığı anlaşmaya göre daha önce yumurta üretimi için kullanılan ve 60 haftaytı tamamladıktan sonra piyasaya sunulan tavuklar da bundan böyle köpek maması gibi yan ürün üretiminde kullanılacak. Tarım Kredi ve Ziraat Bankası kredi faiz sübvansiyonu hariç operasyonların toplam maliyeti 53.2 milyon YTL'yi bulacak.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, dün akşam yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda Kurumlar Vergisi Yasası ve Tavukçuluk sektörü ile ilgili alınan kararları açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında kuş gribi için alınan önlemleri aktardı. Şener'in verdiği bilgiye göre kuş gribi ile mücadelenin bir parçası olarak tavukçuluk sektörünün elinde yumurta üretimi için kullanılan 60 haftayı aşarak ekonomik ömrünü tamamlamış tüm kanatlılar itlaf edilecek. Hükümet bunun için kanatlı başına 1.1 YTL ücret ödeyecek. Mücadelenin ilk aşamasını oluşturan bu operasyonla 14 milyon kanatlının imhası hijyenik koşullarla hemen gerçekleştirilecek. Ayrıca daha önce 60 haftayı tamamladıktan sonra tüketim amaçlı piyasaya sürülen tavuklar da bundan böyle köpek amması gibi yan ürünlerde kullanılacak. Bu kanatlılar için de üreticilere kanatlı başına 40 Ykr'lik destek verilecek. Bu da 10 milyon kanatlıyı kapsayacak. Şener, bakanlıkların ve ilgili kurumların çalışmalarıyla ortaya çıkan teknik rapora göre sektöre vergi, elektirik, SSK primi borcu ertelemeleri de getiren diğer önlemleri ise şöyle sıraladı:

- Vergi ertelemesi getirilecek. Gelir, kurumlar stopaj vergileri 6 aylık erteleme yapılacak. Bu ertelemelere faiz uygulanmayacak. Toplam maliyeti 0.5 milyon YTL olacak.

- SSK primleri faizsiz ertelenecek. Mevcut prim borçları ve hastalığı takip eden 3 aylık prim borçları 6 ay ertelenecek. Uygulama işveren talebine göre gerçekleştirilecek ve 1.2 milyon YTL'lik maliyet ortaya çıkacak.

- Elektrik faturası ödemelerine de erteleme gelecek. 2006 sonuna kadar elektrik faturaları ertelenecek. Et işletmeleri 29, yumurta için 11 milyon YTL'lik erteleme olacak.

- Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Koopertafi kredileri için yapılan ödemelerde erteleme uygulamasına gidilecek. Bu, faize yüzde 60 sübvansiyon şeklinde yapılacak. Maliyeti 1.8 milyon YTL olarak değerlendirilebilir.

- İç ve dış piyasada talebin artırılması ile ilgili kamuoyunu bilgilendirilme faaliyetleri devam edecek

- Sulak alanların ve entegre tesislerin çevresindeki 5 kilometre çalpındaki alanlardaki kanatlıları itlaf çalışmaları 1 yıl boyunca yapılacak. 28 milyon YTL'lik maliyet oluşacak.

- Afetlerle ilgili kanun kapsamında sektör dahil edilecek."

Şener ayrıca sektördeki firmaların diğer bankalara olan kredi borçları ile ilgili olarak da çalışmalar yapıldığını sözlerine ekledi.

KURUMLAR VERGİSİ YASASI'NDA MUTABAKATA VARILDI

Bu arada EKK'da Kurumlar Vergisi konusunun da ele alındığını bildiren Şener, vergi oranını yüzde 30'dan yüzde 20'ye indirecek yasa üzerinde mutabakata varıldığını ve bir an önce bakanlar kuruluna sunularak Meclis'e getirilmesi için görüş birliği oluştuğunu söyledi. Şener, vergi oranının indirilmesiyle Türkiye'nin OECD için Kurumlar Vergisi sıralamasında oran düşüklüğü açısından 5. sıraya geleceğini, bunun da yabancı sermaye ile yerli sermayenin rekabet şartları için avantajlar getireceğini ifade etti. 1949'dan bu yana geçerli olan 83 maddelik yasanın yeni düzenleme ile güncelleştirildiğini ve 39 maddeye indirildiğini kaydeden Şener şunları söyledi:

"Yürürlükteki kanun 1949 yılında çıkarılmış bir kanun. Bu yasayla vergi yükümlülüklerini düzenlemeye devam etmek mümkün değil. Ekonomik dinamiklerdeki değişimleri kavrayacak bir yasa gerekliliği vardı. Daha önceki kanun 83 maddeydi maddeler azaltıldı sadeleştirildi ve 39 maddeye indirildi, belirsizliklere açıklık kazandırıldı, gelir vergisi kanunu ile uyumu sağlandı, vergi oranı da yüzde 30'dan yüzde 20'ye indirildi. Türkiye'de şu anda yürülükte bulunan kurumlar üzerindeki vergi yükü bakımından OECD sıralamsında vergi oranı açısından yüksek olanlar arasındayız. 15 ülkeden daha yüksek bir kurumlar vergisi oranına sahibiz. Türkiye'de kurum kazançları arasındaki yük itibariyle OECD sıralamasında 12.yiz. Bu yük yüzde 20'ye çekilerek OECD içinde 5. sıraya yükseliyoruz. 22 ülkeden daha düşük bir orana sahip olacağız. Böylece Türkiye hem yabancılar açısından cazip hale gelecek. İşadamlarımız dezavantajlardan kurtulacak ve rekabet avantajı yakalayacaklar. Tasarının Bakanlar Kurulu'nda imzalarının tamamlanarak bir an önce TBMM'ye sevk edilmesi kanaatine ulaşıldı."

EKER: 1 MİLYON 106 BİN KANATLI İTLAF EDİLDİ

Öte yandan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ise, şimdiye kadar 1 milyon 106 bin kanatlı hayvanın itlaf edildiğini açıkladı. Eker, büyük eleştiri alan itlaf çalışmalarına ilişkin ise, "İtlaf çalışmalarında çocuklara mizansen yaptırdılar, biz bunları tespit ettik. Ama bu görüntüler Türkiye'ye zarar verdi" değerlendirmesinde bulundu. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe de, hükümetin kuş gribi konusunda oldukça şeffaf bir politika izlediğini belirterek, eleştirilerin haksız olduğunu savundu.

Dedeman Otel'de başlayan Kuş Gribi Zirvesi'nde konuşan Bakan Eker, kuş gribinin ilk kez 5 Ekim tarihinde Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde görüldüğünü hatırlatarak, göçmen kuşların güzergahında olduğu için Türkiye'nin yüksek düzeyde risk altında olduğunu kaydetti. Kuş gribi hakkında bilgi veren Eker, hastalığın 1959 yılından beri 24 ülkede görüldüğünü, Türkiye'nin ise 25. ülke olduğunu söyledi. Eker, 1999 yılında İtalya'da 13 milyon, 2003 yılında Hollanda, Belçika ve Almanya'da 48 milyon, Tyland'da 63 milyon kanatlı hayvanın itlaf edildiğini belirtti. Manyas'ta görülen kuş gribi vakaları öncesi Acil Eylem Planı hazırladıklarını ifade eden Eker, bu planın çoğaltılarak tüm illere ve ilçelere gönderildiğini ifade etti. Bu süreçte Ulusal ve Yerel Hastalıklar Kontrol Merkezi kurduklarını hatırlatan Eker, Manyas olayından sonra pazarlarda kanatlı hayvan satışlarını yasakladıklarını dile getirdi. Kuş gribiyle mücadele konusunda uluslararası kuruluşlarla sürekli işbirliği içinde olduklarını söyleyen Eker, açıktan yani pazarlarda hayvan satışlarının kesinlikle önlenmesi gerektiğini vurguladı. İtlaf ekiplerinin çalışmalarında çocukların kullanılarak mizansal görüntüler çekildiğini ileri süren Bakan Eker, bu görüntülerin Türkiye'ye zarar verdiğini belirtti.

Şimdiye kadar 1 milyon 106 bin kanatlı hayvanın itlaf edildiğini anlatan Eker, "24 kesin 73 şüpheli kaynak (odak) belirlendi. Evcil kanatlı hayvanlardan 987 tane, sulak alanlarda ise 386 örnek incelendi" şeklinde konuştu. Kuş gribi konusunda çocukların en büyük risk grubu olduğunu hatırlatan Eker, anne-babaları uyardı.

AKDAĞ: TÜRKİYE KUŞ GRİBİ KONUSUNDA MÜKEMMEL BİR SINAV VERDİ

Toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise , hem eleştirileri cevapladı, hem de valiler ve vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu. Türkiye'nin kuş gribiyle mücadele uluslararası örgütlerin takdirini kazanan süratli ve başarılı bir organizasyon gerçekleştirdiğini ifade eden Bakan Akdağ, hastalığın göçmen kuşlar, kümes hayvanlarıyla vatandaşları direk ilgilendirdiğini kaydetti. Kuş gribi konusunda gerekli çalışmaların zamanında ve yeteri kadar alındığını vurgulayan Akdağ, "Hazırlık dönemi dönemi iyi yapılmamış olsaydı meselenin boyutu daha farklı olabilirdi. Organizasyonun bozukluğu veya bilgilendirme eksikliği nedeniyle yanlış ve eksik işler yapılmamıştır. Özellikle valilerimiz meseleye zamanında müdahale etmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti mükemmel bir sınav vermiştir" diye konuştu.

TANIMADIĞINIZ BİR HASTALIĞIN TEŞHİS EDİLEMEME İHTİMALİ YÜKSEKTİR

Kuş gribi hastalığı ortaya çıkmadan önce 60 uzmanın katkılarıyla Ulusal Salgın Planı hazırladıklarını anlatan Akdağ, şunları söyledi: "27 Aralık tarihinde Iğdır'ın Aralık bölgesinde ortaya çıkan hastalık sonrası bölgeye bakanlığımızdan aynı gün uzmanlar gönderildi. Meselenin üzerine süratle gittik. Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi'nde insan vakaları görüldüğünde bilinen insan vakası yoktu. Bu kadar yaygın bir coğrafyada bütün evlerin önüne bir nöbetçi dikerek meseleyi kontrol altına almak mümkün değildir. Siz de takdir edersiniz ki, daha önce bilmediğiniz, tanımadığınız bir hastalığın teşhis edilememe ihtimali yüksektir."

Kuş gribinin görülmesiyle birlikte bazı ülkelerin durumu Türkiye'nin aleyhine kullanmaya çalıştığını söyleyen Akdağ, "Ülkemizin dostu var, düşmanı var. Bu süreci kullanmak isteyenler oldu. Türkiye'ye seyahat kısıtlamasından bahsedenler oldu; ama Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilileri yaptıkları açıklamalarla seyahat kısıtlamasının gereksiz olduğunu bildirdi. Buna rağmen bazı uluslararası basın organları gerçeklere aykırı yayınlar yaptı" şeklinde konuştu. Recep Akdağ, WHO ve BM'nin bildirimleri çerçevesinde H5N1 virüsünün insandan insana geçmediğini; ancak bu virüsün değişe göstermesi ve insandan insana geçmesi halinde dünyada büyük bir salgının ortaya çıkabileceğini kaydetti. WHO'nun bu konuda ciddi çalışmalar yaptığını ifade eden Akdağ, "Bizde hazırladığımız Ulusal Salgın Planı'nı geliştireceğiz" dedi. Konuşmasında son bölümlerinde salondaki valilere seslenen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Hastalıkla mücadelede bürokratik hantallığı müsaade etmeyin" uyarısı yaptı. Akdağ, tüm bilgi bombardımanı ve uzmanların uyarılarına rağmen çocuklarının kanatlı hayvanlara temasını engellemeyen ailelere de tepki gösterdi. Beyaz et, tavuk ve yumurtanın hijyenik koşullara dikkat edilmesi şartıyla tüketilmesinde bir sakınca olmadığını anlatan Akdağ, besinlerin iyice pişirildikten sonra yenilmesini önerdi. Çevre Orman Bakanı Osman Pepe ise, itlaf çalışmalarının sadece görevli ekipler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Televizyonlarda izledik, çocuklar tavukları elleriyle tutup itlaf ekiplerine veriyor. Bunların bazıları mizansen de olsa kimse bunu yapmamalıdır. Bununla birlikte gömülen hayvanların suları yer altı sularına kesinlikle karıştırılmamalıdır" diye konuştu. Kuş gribi konusunda hükümetin oldukça şeffaf bir politika izlediğini anlatan Pepe, şunları söyledi: "Sadece Türkiye'de kuş gribi yok, sağımızda solumuzda, kuzeyimizde güneyimizde her tarafımızda vardır demek benim işim değildir. Hastalıkla mücadele sırasında dezenfeksiyon torbaları delinmemeli, hayvan ölüleri ezilmemelidir. Üzeri kapatılan çukurlar 3 ay sıkıştırılmamalıdır. Düzenli çöp depolama oluşturulmalıdır. İş elbiseleri, maske ve eldivenler yakılmalı ya da gömülmelidir. Umarım kuş gribini en kısa sürede bertaraf ederiz."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894