• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İzmir 8 °C

13 Milyon Ton Curuf

13 Milyon Ton Curuf
Çevre ve Orman İl müdürü Osman Tatar Gemi Söküm Sanayicileri derneğini ziyaret ederek gemi söküm bölgesinde incelemelerde bulundu. 15 –20 önce yıl önce Gemi söküm tesislerini gezdiğini o zamanki gemi söküm ile şimdiki gemi söküm arasında büyük far

  Çevre ve Orman İl müdürü Osman Tatar Gemi Söküm Sanayicileri derneğini ziyaret ederek gemi söküm bölgesinde incelemelerde bulundu. 15 –20 önce yıl önce Gemi söküm tesislerini gezdiğini o zamanki gemi söküm ile şimdiki gemi söküm arasında büyük farklılık gözlediğini belirtti Aliağa Gemi Söküm Sanayicileri derneğini başkanı Ender Özer ve yönetim kurulu üyeleri Tatar"a, “Gemi sökümün dünü ve bu günü” hakkını bilgiler verdiler. Tatar, Gezi ve inceleme sonrası Nemrut ağır sanayi bölgesinde bulunan demir çelik fabrikaları tarafından oluşan cüruf dağları hakkında açıklamalarda bulundu.
Ender Özer, Gemi Söküm sektörünün görünüş itibariyle dünyanın her yerinde aynı görüntüde olduğunu ifade ederek, “Dünyanın her yerinde gemi söküm aynı görünür. Gelişmiş batılı ülkeler bu görüntüyü sadece kamufle eder, gizlerler. Biz bu sektörün saygınlığının artmasını ve çevreyi gözeten bir niteliğe bürünmesini istiyoruz. Bunun için çalışanından sanayicisine kadar hepimiz yeniden yapılanıyoruz. Başta BM olmak üzere Uluslararası kuruluşlardan da bu konuda övgü alıyoruz. Bunun içinde en büyük hamleyi haziran ayı başında gerçekleştireceğiz. Life projesi olan 3.ülkeler fonundan Aliağa Belediyesinin de proje ortağı olması nedeniyle 30 milyon euroluk kredi almanın yolu açıldı” dedi.
Özer ve yönetim kurulu üyelerini de ziyaret ederek yetkililerden bilgi alan ve gemi söküm tesislerini gezen Çevre ve Orman İl Müdürü Osman Tatar”Ben 15-20 yıl öncede gemi söküm tesislerini gezmiştim. O zamanla bu gün arasında bayağı bir farklılık gözledim. Derli toplu Avrupa standartlarına uymak için büyük bir çalışma başlatmışlar. Buda burada ki yönetimin bu işe ne kadar ciddi baktığının göstergesi diyorum. Gördünüz biraz evvel deniz malzemelerini içeren tarihi gemilerden çıkarılan eşyaları, gemi malzemelerini gördük. Burada örneğin bir deniz müzesi yapma fırsatı da olabilir. Halka denizciliği sevdirmek ve gemi sökünün ne kadar fonksiyonlu bir yer olduğunu göstermek konusunda iyi olur kanısındayım. Gemi söküm sadece bir makine sökümü değil. Çok yönlü bir deniz kültürünü yansıtıyor. Bunu halkla da paylaşmak lazım düşüncesindeyim” dedi.
Aliağa"da demir çelik fabrikalarından çıkan 500 dönüm araziye yayılmış tonlarca cürufun Çevre ve Orman il müdürlüğünün sorunu olduğunu belirten Osman Tatar “Biz bu cürufu asfalt yapımında kullanılır mı, kullanılmaz mı diye düşündük. Bakanlığımız yaptığımız bu örneği az buldu. Daha detaylı bir araştırma daha yapılmasını istedi. Kireç ocakları ve taş ocaklarının doldurulması konusunda bir fikrimiz daha var. Sanıyorum en mantıklısı da bu. Fakat burada analiz sonuçları çok önemli O cürufların içerisinde arsenik, bor gibi yer altı sularını etkileyecek bir şey olursa, Kaş yapalım derken göz çıkarırız. Ama sanayici ve üniversite iş birliği ile arge çalışması sonucunda bu konu ortaya çıkacak. Maalesef bazı tarıma elverişli alanlarımızın bu cüruflarla üzerleri örtülüyor. tespit ettiklerimizi hemen aynı gün uyararak gerekli işlemleri yapıyoruz. Bütün amacımız havasıyla, suyu ile toprağı ile temiz nezih bir Türkiye, temiz bir İzmir, Aliağa oluşturmak”dedi.
Bu cüruf konusunun tamamen teknik bir konu da olduğunu da belirten Tatar “Bizim branşımız dışında bir teknik konu bu nedenle üniversitelerin Arge kuruluşlarının çalışmaları bize ışık tutacak. Üniversiteleri her fırsatta bu tür çalışmaları yapmaları yönünde çağrılarda bulunuyoruz. Böyle bir sorun var bu soruna çözücü araştırmalar yapın diye yönlendirmeler yapıyoruz. Ama bu bir zaman meselesi. Keşke sanayicilerimiz böyle bir fabrikaları kurarken bu Arge birimlerini kursaydılar. Bu kadar 12-13 milyon ton cüruf birikmezdi. Burada müthiş bir yığın var. Daha önceden bir çözüm yolu bulurlardı. Burada yılların birikimi var. O nedenle Sanayici de çevreye zarar vermeden çözüm için çalışacak. Üniversitelerimizde bu konuda bize nerede nasıl kullanılmalı ve ne yapılmalı konularında raporlar hazırlamalılar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894